Ortodonția - Team Dental ClinicTeam Dental Clinic
NAVIGARE SERVICII

Ortodonția

Ce este ortodonția?

Ortodonția este o specialitate stomatologică ce are ca obiect corectarea poziției dințior pe arcadele dentare și, în general, a anomaliilor stomatologice, ca dinții strâmbi sau înghesuiți, spațiile dintre dinți, lipsa ori surplusul de dinți. Pentru a remedia aceste neajunsuri, medicul recomandă purtarea unor aparate ortodontice. Aceste aparate funcționează prin aplicarea unei presiuni ușoare asupra dinților și maxilarelor, corectând în timp defectele, prin ajustări succesive ale aparatelor. Dacă în trecut, ortodonția se adresa doar copiilor, actualmente, datorită progreselor înregistrate în tehnica medicală, ea oferă soluții de rezolvare a defectelor stomatologice și pentru adulți.

Tipuri de aparate dentare - aparate ortodontice

1. Aparate dentare ortodontice fixe
  • Aparat dentar ortodontic Fix Metalic
  • Aparat dentar ortodontic Damon Q
  • Aparat dentar ortodontic Safir Ice
  • Aparat dentar ortodontic Ceramic Damon
2. Aparate dentare ortodontice mobile și funcțional 3. Aparate dentare ortodontice linguale Aparatele ortodontice sunt personalizate pentru fiecare pacient în parte, în funcție de morfologia lui și de efectul dorit.

De ce este necesară purtarea unui aparat dentar ortodontic?

Tratamentul ortodontic nu doar îmbunătățește aspectul estetic, dar influențează sănătatea dinților, pentru că niște dinți înghesuiți sau strâmbi nu pot fi curățați corespunzător și pot deveni depozite de bacterii, care să provoace ulterior carii. Cum bine știm, felul în care mestecăm alimentele influențează nu doar sănătatea dinților ci și a sistemului digestiv, așa că niște dinți aliniați corect vor procesa hrana corect și vor permite păstrarea unei igiene orale cât mai bune.

Cum funcționează aparatele ortodontice mobile?

Se numesc aparate mobile pentru că pot fi scoase atât de doctor cât și de pacient. Ele se fixează pe arcadele dentare cu ajutorul unor croșete sau gutiere, iar cu ajutorul unor șuruburi sau elemente din sârmă se asigură deplasarea dinților spre poziția corectă. Aceste aparate dentare se poartă în permanență, unele putând fi scoase în timpul meselor. O categorie separată a aparatelor mobile o constituie aparatele funcționale. Acestea se mișcă în cavitatea bucală, astfel că pacientul trebuie să stea cu gura închisă atunci când le poartă. De obicei, ele se folosesc în timpul nopții, sau atunci când pacientul nu e nevoit să vorbească.

Ce este un aparat ortodontic fix?

Aparatul fix este un dispozitiv complex și scump, ce poate fi pus și scos doar de către medicul stomatolog. Acesta se fixează cu ajutorul unor inele (numite bracket-uri) realizate din diverse materiale precum metalul, ceramica sau plasticul. Aparatul funcționează datorită unui arc ce împinge dinții spre poziția dorită.

Ce este contenția?

Contenția este etapa finală a tratamentului ortodontic. Scopul acesteia este stabilizarea rezultatelor obținute. Din momentul în care îndepărtăm aparatul, dinții au tendința de a reveni la poziția de dinaintea tratamentului, de aceea este nevoie de acest procedeu, care asigură stabilizarea dintelui pe poziția corectă și o reechilibrare musculară.