Adiția - augmentarea osoasă | Timisoara Pret -Team Dental Clinic
NAVIGARE SERVICII

Adiția (augmentarea) osoasă

Ce este adiția (augmentarea) osoasă?

Adiția (augmentarea) osoasă este o procedură menită să ajute organismul să producă țesut osos în zonele în care maxilarul s-a subțiat datorită edentațiilor vechi sau a infecțiilor. Cel mai adesea, această procedură se folosește atunci când se pregătește inserarea de implanturi. Grefele osoase se folosesc atunci când nu există suficientă masă osoasă originală. Acestea pot fi realizate printr-o autogrefă, realizată cu material osos prelevat de la pacient, sau cu os artificial. Procedura de adiție osoasă se desfășoară în mai multe etape: medicul chirurg ridică gingia pentru a putea ajunge la osul maxilar, unde se plasează materialul de adiție, care este acoperit apoi cu o membrană de protecție. Locul grefei este lăsat câteva luni să se vindece, apoi se face o radiografie, pentru a verifica succesul procedurii. Adiția osoasă se poate folosi cu succes și în parodontită. Persoanele care suferă de această afecțiune au pierderi la nivelul țesutului gingival, dar și la cel al structurii osoase. Prin chirurgia regenerativă se poate stimula refacerea gingiei și a osului alveolar.

Adiții osoase și membrane

După pierderea unui dinte, osul alveolar, cel care a susține dintele, începe să se subțieze, acest proces continuând toată viața, dacă nu se intervine printr-o grefă osoasă.

Ce este augmentarea (adiția) osoasă?

Este o procedură chirurgicală care are ca scop mărirea volumului substanței osoase prin adăugarea unor materiale înlocuitoare. Aceste materiale sunt biocompatibile din punct de vedere biologic,mecanic și funcțional, astfel ca să se poată asigura regenerarea osoasă. Există două feluri de biomateriale, adică materiale de adiție și membrane.

Materialele de adiție

Acestea sunt diferențiate prin compoziția lor: Autogene sau autologe – acestea sunt fragmente de os recoltate chiar de la pacient. Alogene – fragmente de os obținute din băncile de țesuturi osoase. Heterologe sau xenogene – fragmente osoase obținute de la alte specii decât cea umană. Aloplastice – materiale sintetice.

Membrane de regenerare

Membranele de regenerare sunt bariere de protecție resorbabile sau nu, ce protejează defectul osos refăcut prin adiție.