Tratamentul cu Botox, o solutie eficienta pentru diverse provocari - Team Dental ClinicTeam Dental Clinic

Blog Tratamentul cu Botox, o solutie eficienta pentru diverse provocari

Starile emotionale cotidiene sunt exteriorizate, la nivelul fetei, prin contractia repetitiva a muschilor faciali, ce determina aparitia in timp a ridurilor si pliurilor cutanate, numite si riduri de expresie, localizate la nivelul fruntii, intre sprancene, la coltul extern al ochilor si in jurul cavitatii orale, toate acestea conferind un aspect imbatranit al faciesului.

Toxina botulinica a revolutionat medicina estetica a ultimilor 20 ani, iar tratarea ridurilor prin injectarea toxinei botulinice reprezinta astazi cea mai eficienta si cea mai frecventa procedura estetica non-chirurgicala, anul desfasurandu-se peste 30 de milioane de tratamente, iar numarul este in continua crestere.

► CE ESTE TOXINA BOTULINICA?

Toxina botulinica este o neurotoxina de origine bacteriana, produsa de Clostridium Botulinum. Aceasta produce 7 serotipuri diferite de neurotoxine (A, B, C, D, E, F, G), doar cele de tip A si B fiind folosite in medicina.

► CUM ACTIONEAZA TOXINA BOTULINICA?

Prin injectarea toxinei botulinice purificate la nivelul zonelor tinta, aceasta se localizeaza la jonctiunea neuro-musculara, unde blocheaza eliberarea unei substante (acetilcolina) implicata in transmiterea impulsului de la terminatiile nervoase la muschi. Astfel se produce relaxarea selectiva, controlata si temporara a grupelor musculare responsabile de aparitia ridurilor dinamice, tegumentul capata un aspect neted, in timp ce mimica si expresivitatea pacientului sunt mentinute in limite naturale.

In mod ideal, acest tip de tratament se aplica profilactic, inainte ca ridurile sa capete profunzime, fiind in special indicat persoanelor cu mimica accentuata. Asadar, cu cat se aplica mai devreme, cu atat scad dozele necesare obtinerii unor efecte optime si creste intervalul dintre sedintele terapeutice.

► INDICATII:

-          Corectarea temporara a ridurilor dinamice (de expresie) ale fetei, in special a celor din zona frontala, perioculara si glabelara (intersprancenoasa);

-          Prevenirea aparitiei ridurilor statice faciale (prezente chiar si in perioada de relaxare musculara);

-          Ameliorarea asimetriilor faciale;

-          Efect de lifting facial („intindere” a tegumentului fetei);

-          Hipertrofia maseterina;

-          Hiperhidroza (transpiratii excesive).

 

AVANTAJE:

-  Numar mic de injectari, in doze mici, in grupele musculare care produc ridurile prin contractia lor excesiva;

- Manopera este nedureroasa – se utilizeaza crema anestezica si ace atraumatice (foarte subtiri);

-  Recuperarea este imediata;

- Efectul se instaleaza dupa 3-7 zile de la injectare si este maxim la 1-2 luni post-tratament;

- Rezultatele se mentin pe o perioada de 3-6 luni si va creste odata cu repetarea procedurii.

 

CARE SUNT REGIUNILE CARE POT FI TRATATE CU TOXINA BOTULINICA?

 

1. regiunea glabelara (dintre sprancene);

2. regiunea frontala;

3. coltul extern al ochilor (“laba gastei”);

4. liftingul sprancenelor.

► COMBINAREA CU ALTE PROCEDURI:

Pentru obtinerea de rezultate estetice optime, injectarea de toxina botulinica poate fi asociata altor proceduri estetice: injectare de produse de umplere (fillere), laser-terapia, peeling chimic, interventii chirurgicale. In cazul indicatiei pentru procedura combinata toxina botulinica (pentru relaxarea musculara si estomparea ridurilor dinamice) si acid hialuronic (pentru umplerea defectelor de volum si estomparea ridurilor statice), se realizeaza, in prima sedinta, tratamentul cu toxina botulinica, fiind urmata dupa 2 saptamani de procedura de injectare cu acid hialuronic.

COMPLICATII:

 Procedura poate fi urmata de efecte nedorite, dar din fericire acestea sunt rare si temporare. Cunoasterea amanuntita a antomiei fetei, a dozajul substantei si plasarea riguroasa a injectiilor previne aparitia complicatiilor.

Pot aparea urmatoarele efecte adverse temporare:

-          sangerari minime la locul de injectare;

-          usor edem, mici echimoze sau eritem (roseata), ce dispar in cateva ore;

-          cefalee (durere de cap) tranzitorie;

-          asimetrii minore ce pot fi corectate prin injectarea selectiva a toxinei botulinice;

-          difuzarea solutiei botulinice la nivelul unor zone nedorite in cazul nerespectarii recomandarilor medicului sau practicarii unei tehnici de injectare eronate.

 

EVALUAREA CLINICA ANTERIOR PROCEDURII DE INJECTARE:

 

Se vor identifica:

-          problemele si dorintele pacientului

-          prezenta ridurilor dinamice si a celor statice, textura si elasticitatea pielii

-          eventualele asimetrii faciale

-          forma si pozitia sprancenelor

-          posibilele contraindicatii

-          eventualele afectiuni sistemice ale pacientului si se vor obtine informatii legate de istoricul medical al acestuia.

 

EVOLUTIA:

Efectele injectarii cu toxina botulinica devin vizible dupa 4-7 zile de la efectuarea procedurii si sunt maxime la aproximativ 1 luna. Rezultatul persista 3-6 luni, depinde de reactivitatea individuala si creste odata cu repetarea procedurii.

Acest tip de tratament este utilizat atat pentru rejuvenare (reintinerire), cat si pentru corectia asimetriilor faciale, fiind foarte popular in cadrul cabinetelor de medicina estetica faciala datorita rezultatelor rapide si notabile, precum si gradului mare de satisfactie al pacientilor.

 

 

 

 

Dr. Alexandra Măroiu

Protetica dentara

Estetica dentara

Medicina estetica faciala minim-invaziva