Recunoasterea si tratarea problemelor gingivale - Team Dental ClinicTeam Dental Clinic

Blog Recunoasterea si tratarea problemelor gingivale

Afectiunile gingivale sunt des intalnite in practica stomatologica, iar marea majoritate dintre noi, nu ne-am gandi ca neglijarea unei mici sangerari la fiecare periaj dentar, poate duce la gingivita, apoi afectiunea parodontala (parodontoza), iar in final la pierderea dintilor.
Daca gingiile tale sunt mai iritate, sensibile si sangereaza frecvent la periaj, este posibil sa dezvolti una dintre cele doua afectiuni gingivale: gingivita sau boala parodontala.

Gingivita este o inflamare moderata a gingiilor, care poate fi tratata.

 

 

Cauzele gingivitei
Gingivita apare atunci cand igiena orala nu este respectata ca la carte. :)  Placa bacteriana care se formeaza trebuie indepartata prin periaj, altfel, ea se transforma in tartru, care poate fi indepartat doar in cabinetul stomatologic. Fara igienizari profesionale de doua ori pe an, acumularea tartrului duce la aparitia gingivitei.

Alte cauze mai pot fi:
- un periaj agresiv al dintilor,
- folosirea incorecta a atei dentare,
- fumatul,
- schimbarile hormonale din timpul sarcinii,
- un diabet neadecvat tratat,
- lucrari dentare care nu sunt adaptate corect,
- diverse tratamente medicamentoase de lunga durata.

Diagnosticul de gingivita se poate confirma dupa ce medicul face o evaluare completa, iar dupa confirmare, medicul propune un plan de tratament. Daca tratamentul este respectat, de cele mai multe ori, gingiile isi recapata starea de sanatate.

Insa, fara tratamentul adecvat, gingivita evolueaza inspre boala parodontala, o afectiune mult mai severa care poate duce la pierderea dintilor si la distrugerea masei osoase.
Studiile mai recente, arata chiar ca bolile gingivale netratate, nu se limiteaza doar la sfera dentara, ci pot creste riscul de aparitie a afectiunilor inimii.
Trebuie sa stii ca parodontoza este o afectiune care implica un tratament mai invaziv, chiar de tipul chirurgical, asadar costurile tatamentului sunt mai mari, iar refacerea completa necesita o perioada mai mare de timp.

Sfatul nostru este sa respecti periajul dentar dimineata si seara, sa eviti fumatul, sa mananci alimente alcaline si sa mergi regulat la dentist pentru a tine sub control sanatatea ta dentara.