Ortopedia dento-facială - și dinții „calcă” sănătoși - Team Dental ClinicTeam Dental Clinic

Blog Ortopedia dento-facială – și dinții „calcă” sănătoși

Aspectul inestetic, parodontopatia sau cariile multe sunt riscuri la care te expui, când ai dinţii strâmbi sau  nealiniați corect. Aceștia sunt mai greu de întreţinut, pot fi pierduţi mai devreme și obligă muşchii masticatori la un efort suplimentar, ceea ce poate duce la dureri de cap, disfuncţia ATM şi dureri la nivelul gâtului, umărului şi spatelui.

Ortodonția sau ortopedia dento-facială este una dintre ramurile stomatologiei, care se ocupă de corectarea anomaliilor dento-maxilare. Această specialitate medicală este asociată cu aparatul dentar, care corectează poziția dinților și a mușcăturii.

“Pe lângă problemele de ordin estetic, malpozițiile dentare (înghesuiri, dinți rotați, spații între dinți) asociate sau nu cu probleme scheletale (poziții nefavorabile ale oaselor maxilare) sunt cele care îi aduc pe pacienți la ortodont. Aceste situații îngreunează  igienizarea corespunzătoare, de unde și riscul crescut de apariție a cariilor. Impactul alimentar în zonele cu spații între dinți, dificultatea în masticație în cazul ocluziei deschise (dinții frontali superiori și cei inferiori nu se ating în momentul “mușcăturii”, iar între ei rămâne un spatiu de cațiva milimetri sau mai mult), disfuncțiile articulației temporo-mandibulare, sunt doar câteva dintre problemele ce pot apărea din cauza anomaliilor dento-maxilare”, susține Flavia Agache, medic ortodont Team Dental Clinic.

Dacă ai unul dintre următoarele semne, ești un potenţial candidat pentru tratamentul ortodontic:

Avantajele tratamentului ortodontic duc la sănătate orală, la un aspect plăcut şi o durabilitate mai mare a dinţilor. În concluzie, prin ortodonţie se corectează anomalia dentară, se păstrează sănătatea structurilor dentare şi se asigură stabilitatea în timp a tratamentului.