Malocluzia dentară, un factor de risc pentru sănătatea orală? - Team Dental ClinicTeam Dental Clinic

Blog Malocluzia dentară, un factor de risc pentru sănătatea orală?

Termenul de malocluzie a fost folosit pentru prima dată de Edward Angle, ʺpărintele ortodonțieiʺ. Etimologic, cuvântul malocluzie este  format prin unirea a două cuvinte: ʺmalʺ din latinescul ʺmalusʺ=rau,  şi  ʺocluzieʺ= închidere.

Malocluzia dentară se referă la o aliniere incorectă sau un raport incorect între dintii celor două arcade, atunci când acestea vin în contact. Există diferite grade de malocluzie dentară, de la forme usoare care facilitează apariția cariilor, pană la forme severe ce pot duce la probleme masticatorii, fonetice, articulare și chiar estetice.

Care sunt cauzele malocluziei?

Malocluzia poate survenii dintr-un număr apreciabil de cauze. Formele mai puțin grave sunt asociate cu obiceiurile vicioase din copilarie , precum interpunerea unor obiecte sau a limbii  între dintii celor două arcade, folosirea suzetei după vârsta de 3 ani, sugerea degetului, sau pierderea dinţilor în timpul dentiţiei mixte într-o altă ordine decât cea normală. Formele mai grave sunt puse pe seama anomaliilor scheletale de cauză genetică. Alte cauze identificate în apariția malocluziei sunt dinții supranumerari, dinții cu formă anormală, dispozitive dentare incorecte, alinierea incorectă a fracturilor maxilare după un traumatism grav, sau tumorile din sfera oro-maxilo-facială.

Cum poate fi tratată malocluzia dentară?

Această problemă nu este una rară, ea are o pondere ridicată în randul populației. Cu toate că unele malocluzii  nu sunt grave, ele trebuie tratate pentru a împiedica agravarea sau evoluția lor spre alte afecțiuni cu un prognostic mai sever.

Corectarea malocluzilor necesită în cele mai multe cazuri utilizarea unui aparat ortodontic mobilizabil sau fix, aplicat de către medicul ortodont. În cazurile grave cu anomalii craniofaciale, se utilizează, pe lângă aparatele ortodontice, și chirurgia ortognată, pentru a repoziționa oasele maxilare în poziția corectă. Toate aceste tratamente duc în final la reducerea riscului de apariție a cariilor, creşterea eficienței masticatorii, ameliorarea durerilor de origine articulară sau musculară si îmbunatățirea aspectului estetic.

Este importantă sanătatea orală pentru tine?

Acordă-ți timp pentru un consult. Nu neglija sanătatea cavității orale. Important este să acționezi  cât mai repede pentru că e mai uşor să previi decât să tratezi. Orice afecțiune, cât de mică, poate duce în final la probleme mult mai grave, cu consecințe estetice, traumatice, financiare, mari, și tratamente mult mai invazive.