Extractia dentara chirurgicala - Team Dental ClinicTeam Dental Clinic

Blog Extractia dentara chirurgicala

Cu totii dorim sa ne pastram toti dintii cat mai mult timp posibil, dar oricand pot sa apara circumstante ce determina medicul stomatolog sa recomande extractia dentara pentru a pastra sanatatea orala dentara. Desi majoritatea dintilor se extrag usor, uneori pot aparea situatii mai complicate ce necesita o procedura mai elaborate – extractia dentara chirurgicala.

Extractia dentara chirurgicala reprezinta indepartarea dintilor neerupti sau erupti partial, a dintilor erupti care sunt nerestaurabili sau au anatomie anormala, precum si a resturilor dentare ramase blocate sub linia gingivala.

Cel mai frecvent, un dintre trebuie extras datorita unei  traume, unei afectiuni dentare sau a inghesuirilor dentare. Atunci cand un dinte nu poate fi restaurat printr-un tratament stomatologic (odontal, endodontic, parodontal sau protetic) solutia o poate reprezenta extractia (simpla sau chirurgicala).

Extractia chirurgicala poate fi si o abordare prudenta si mai conservatoare a indepartarii unui dinte. Extractia simpla, cu clestele si elevatorul, necesita forte de tractiune ce pot antrena si tesutul osos adiacent dintelui. Riscul pierderii de tesut osos este eliminat prin interventia chirurgicala, in special prin sectionarea prealabila a dintelui in cauza.

Extractia dentara chirurgicala include incizia la nivel gingival si crearea unui lambou care sa permita o vizibilitate mai buna la nivelul locului de extractie, posibil si sectionarea si indepartarea unei bucati de os, cat mai conservativ posibil, pentru a avea acces la dinte sau restul dentar de extras. Cateodata este necesar ca dintele sa fie sectionat in mai multe fragmente, pentru a putea fi indepartat, medicul alegand procedura chirurgicala atunci cand prevede faptul ca extractia va necesita o forta de tractiune suplimentara

Printre situatiile ce impun extractia dentara se numara:

-       Esuarea extractiei cu clestele dentar: daca dintele nu poate fi indepartat cu clestele, medicul va decola un lambou de tesut gingival si o portiune de os, apoi va fragmenta dintele si va indeparta cu usurinta fiecare fragment.

-       Tesut osos foarte dens: apare destul de frecvent la pacientii in varsta si impune dificultati  destul de evidente deoarece osul este mai dens si mai putin elastic, prin urmare va avea o rezistenta crescuta la deformarea necesara pentru extractia cu clestele si elevatorul.

-        Hipercementoza: situatie intalnita la pacientii in varsta: cementul s-a extins si s-a depozitat excesiv, formand radacini voluminoase, dificil de extras.

-        Radacini divergente sau cu varful incarligat. Prin extractia simpla exista riscul crescut de fracturare a acestor radacini.

-       Extinderea sinusului maxilar, astfel incat include si radacinile molarilor maxilari ridica un risc mare de deschidere a sinusului maxilar

-        Distructii coronare : coroane cu leziuni carioase extinse subgingival, obturatii mari de amalgam sau radacini restante.

Medicul va sutura mereu lamboul gingival, dupa ce in prealabil va fi curatat zona de tesutul gingival, resturi de tesut dentar sau osos, va iriga cu substante antiseptice si va netezi marginile osoase astfel incat vindecarea se va realiza corect.

Dupa realizarea unei extractii dentare chirurgicale medicul va prescrie frecvent un tratament medicamentos adaptat fiecarui pacient in parte, tratament al carui rol este sa reduca edemul postextractional, sa elimine riscul unei infectii, si sa reduca senzatia dureroasa ce poate sa apara.

 

Orice extractie dentara chirurgicala va necesita anestezia loco-regionala astfel incat procedura se va realiza dupa o consultatie completa ce va implica realizarea unei radiografii, completarea uni fise medicale complete, discutii prealabile cu medicul curant.

Dr. Dalea Marius