Din interior spre exterior... tratamentul endodontic al dinților - Team Dental ClinicTeam Dental Clinic

Blog Din interior spre exterior… tratamentul endodontic al dinților

Prevenirea, diagnosticul şi tratamentul afecțiunilor pulpei dentare sunt procesele care definesc Endodonția, acea ramură a stomatologiei, care curăța canalele dinților, sterilizează zona radiculară, obturează dinții (sigilează) definitiv și îi salvează de la extracție. Până la implant, medicul endodont poate salva unii dinți. Endodonția este un termen grecesc format din “endo-înăuntru” și “dontia-dinte”, care înseamnă tratarea interiorului dintelui.

Un dinte netratat corespunzător poate duce la distrugerea țesuturilor dure și a țesuturilor de susținere ale acestuia, care poate genera pierderea lui. Ba chiar există riscul extinderii infecției la nivel osos, unde pot apărea diferite complicații.

“Tratamentul endodontic poate salva un dinte, care altfel ar trebui estras. Extracția generează modificări funcționale (masticatorii și fonetice) și estetice. De aceea e mai bine ca dintele să fie tratat la timp, pentru că mulți pacienți ajung pe scaunul stomatologic, doar dacă acuză dureri ”, susține dr. Florin Bratiloveanu, medic endodont Team Dental Clinic

Principalul scop al tratamentului endodontic este eliminarea senzației de durere. Exista și situații în care tratamentul endodontic se aplică unor dinți neafectați, care urmează să fie șlefuiți și acoperiți de lucrări protetice (exemplu: coroana metalo-ceramică).

Simptomele care semnalează necesitatea efectuării unui tratament de canal în cazul unui dinte cu probleme sunt: durere semnificativă, constantă, care te poate trezi chiar și în timpul nopții; durere accentuată la contactul cu alimentele reci sau fierbinți; durerea care apare când mesteci pe dintele afectat; colorarea aparent fără motiv a dintelui; aparitia unui abces sau a unei fistule în dreptul dintelui respectiv. Un dinte poate necesita tratament endodontic chiar și în lipsa oricărei dureri. Acest lucru este posibil când afectarea nervului este atât de severă, încât nu mai poate fi percepută senzația durerii. În acest caz, tratamentul este indicat în vederea evitării extinderii înfecției în osul învecinat. Terapia endodontică nu presupune proceduri dureroase pentru pacient, dar extrem de fine și meticuloase pentru medicul specialist, care dă o a doua șansă unui dinte.