Cum influenteaza sanatatea dentara intregul organism - Team Dental ClinicTeam Dental Clinic

Blog Cum influenteaza sanatatea dentara intregul organism

Felul in care avem grija de sanatatea dentara reflecta felul in care ne preocupa sanatatea intregului organism. De ce? Pentru ca o mare parte din afectiunile dentare netratate la timp, afecteaza automat si starea generala de sanatate.

Neglijarea sanatatii dentare are implicatii mai profunde decat aparitia cariilor inestetice sau o respiratie neplacuta.             Cercetarile care s-au realizat in ultimii ani ne arata ca, de cele mai multe ori, o sanatate orala precara are legaturi directe cu bolile de inima, bolile pulmonare cauzate de diverse bacterii, sau cele digestive. Boala cavitatii bucale poate fi asemanata cu imbolnavirea oricarui altui organ, de aceea e important sa tratam din timp eventualele afectiuni.

Rolul alimentatiei si a intregului stil de viata este foarte important
Sunt mai multi factori care ne afecteaza sanatatea dentara, iar alimentatia are un rol foarte important, pentru ca de cele mai multe ori, obiceiurile noastre alimentare favorizeaza aparitia problemelor la nivelul cavitatii bucale. In cele ce urmeaza vei afla care sunt factorii negativi pentru sanatatea orala, astfel incat sa poti limita influenta lor asupra sanatatii tale.

1. Consumul de zahar
Un regim alimentar care include multe alimente sau bauturi dulci contribuie substantial la aparitia cariilor si a afectiunilor gingivale, deoarece zaharul destabilizeaza flora orala benefica, producand enzime si acizi care afecteaza smaltul dintilor si gingiile. Asadar reducerea consumului de zahar, ne tine departe nu doar de carii si gingii bolnave, ci si de alte afectiuni care urmeaza acestora.

2. Fumatul
Fumatul este un obicei daunator pentru intreaga sanatate, iar in ceea ce priveste afectiunile orale, afectate nu sunt doar gingiile si tesuturile intra-orale ci si smaltul dintilor. Fumul contine compusi toxici care sunt direct cauzatori ai cancerului oral, bolilor gingivale si a respiratiei neplacute.

3. Consumul de alcool
Obiceiul de a consuma in mod frecvent alcool este unul cu efecte negative indirecte asupra sanatatii orale, prin aparitia deshidratarii care dezechilibreaza flora de la nivelul gurii, ducand la inmultirea bacteriilor, la aparitia tartrului si problemelor gingivale. Deshidratarea poate aparea si in situatia in care urmam un anumit tratament medicamentos, de aceea in situatiile in care ne simtitm gura uscata, e bine sa bem mai multa apa, ceaiuri neindulcite sau sucuri naturale de fructe.

4. Igiena orala neadecvata
A ne spala dintii de doua ori pe zi si a folosi ata dentara sunt obiceiuri care ne protejeaza intreaga cavitate orala. Totusi, atunci cand nu ne spalam dimineata si seara, nu folosim ata dentara sau din contra, cand exageram cu numarul periajelor dentare zilnice si cu clatirile cu apa de gura, influentam negativ sanatatea gingiilor si a intregii guri.

O gura sanatoasa poate insemna un corp sanatos
Pentru a-ti mentine o buna sanatate dentara care sa influenteze in mod pozitiv starea de sanatate generala, este important sa devii constient de factorii negativi care o pot destabiliza. O buna igiena orala prin periajul dintilor de doua ori pe zi si folosirea atei dentare, previn aparitia placii bacteriene si a afectiunilor gingivale.
Totodata, pe langa un stil de viata sanatos si o igiena orala adecvata, vizita la medicul stomatolog se recomanda a fi facuta de doua ori pe an, deoarece eventualele afectiuni pot fi tratate mai simplu si cu costuri mai mici daca sunt observate in stadii incipiente.