Cosmetica dentară e cheia unui zâmbet sănătos - Team Dental ClinicTeam Dental Clinic

Blog Cosmetica dentară e cheia unui zâmbet sănătos

Un studiu realizat de către Academia Americană de Stomatologie Dentară arată faptul că 96% dintre pacienți sunt de părere că oamenii cu un zâmbet estetic sunt percepuți ca fiind mai atrăgători decât ceilalți, iar 80% dintre intervievați și-ar dori  „restaurarea” completă a zâmbetului și ar fi dispuși să investească într-un tratament de cosmetică dentară.

Termenul de „cosmetică dentară” se referă la produse și servicii de înfrumusețare a danturii. Principalul scop al acestei proceduri stomatologice constă în îmbunătățirea aspectului dinților și a gingiilor astfel încât rezultatul să fie un zâmbet perfect, demn de covorul roșu.

Cosmetica dentară presupune o serie de tratamente complexe: curățarea cariilor, umplerea (plombarea) cavitățiilor, detartrajul, remodelarea smalțului, fațetele dentare care corectează imperfecțiunile de ordin estetic ale zâmbetului (forma sau nuanța dinților), aparatul dentar prin care e redată funcționalitatea zâmbetului și se observă schimbări ale feței chiar din primele săptămâni de tratament și, la final albirea acestora.

Parcurgerea acestor etape variază în funcție de nevoile pacienților. Aceasta nu se axează doar pe aspectul danturii, ci și pe funcționalitate. Medicii stomatologi fac tot posibilul ca dinții pacientului să nu fie doar frumoși, ci și funcționali. Prin funcționalitate se înțelege abilitatea de a mușca și de a mesteca alimentele cu ușurință.

În cazul cosmeticii dentare nu se poate vorbi despre anestezierea pacienților, deoarece intervențiile de acest gen nu sunt dureroase asemenea altor proceduri, dar, cu toate acestea, pacienții sunt reticenți deoarece cred că până și un simplu detartraj este greu de suportat.

Inovațiile tehnologice și medicamentoase din domeniul stomatologiei au intervenit și în zona de cosmetică a dinților ceea ce presupune ca medicul să aibă o pregătire în utilizarea injectoarelor fără ace, care sunt dispozitive relativ noi ce „trimit” anestezicele în zona de tratament. Medicamentul ajunge în piele cu ajutorul unor aburi fini, procedeu cunoscut în limbajul medical ca administrare subcutanată și astfel injectorul nu provoacă durerea specifică acelor folosite la injectarea anestezicului, iar pacientul resimte preț de câteva secunde un ușor disconfort la nivelul pielii după care dinții arată „ca noi”.