Ce interventii sunt permise la stomatolog in timpul sarcinii sau alaptarii? - Team Dental ClinicTeam Dental Clinic

Blog Ce interventii sunt permise la stomatolog in timpul sarcinii sau alaptarii?

Sarcina si alaptarea sunt doua etape relativ delicate in viata unei femei, iar pe langa bucuriile cu care vine o sarcina, sau o nastere, restrictiile sunt un lucru destul de obisnuit in aceste intervale de timp. Tratamentul stomatologic intra in categoria procedurilor atent analizate, tocmai pentru a nu influenta negativ fatul, respectiv copilul.

Varianta ideala este cea in care, viitoarea mamica isi rezolva problemele stomatologice inainte de a fi insarcinata, pentru a preintampina situatiile in care, anumite probleme stomatologice neglijate, avanseaza in ritm alert in timpul sarcinii sau alaptarii. Asa apar situatiile in care, este nevoie de tratament de urgenta si expunerea la proceduri sau substante neindicate in timpul sarcinii sau alaptarii, pentru a trata afectiuni acute, nedepistate si netratate la timp.

Cand se ajunge la dentist pentru diverse probleme, este foarte important ca medicul stomatolog sa stie ca sunteti insarcinata, deoarece sunt mai multe medicamente si proceduri stomatologice nerecomandate sau total interzise in perioada sarcinii.

Totusi, ce interventii sunt permise la stomatolog in timpul sarcinii si alaptarii?

In timpul acestor doua perioade, este permis controlul stomatologic pentru a se realiza o evaluare a starii de sanatate orale. Mai este permisa igienizarea profesionala (detartraj + periaj + airflow), fara anestezie, daca mamica suporta posibilul disconfort din timpul realizarii acesteia. Chiar si obturatiile care nu au o extindere mare in adancime, pot fi efectuate, fara a pune in pericol fatul sau copilul. Extractiile sau tratamentele endodontice sunt de preferat a fi evitate in primul si ultimul trimestru de sarcina, deoarece presupun administrarea de anestezic, al carui efect teratogen este inca discutabil. Totusi, in situatiile de urgenta (pulpita acuta, fracturi dentare), procedurile medicale stomatologice se vor desfasura sub atenta supraveghere.

Procedurile stomatologice cu scop strict estetic se recomanda a fi amanate pe mai târziu, pentru a evita expunerea inutila la diverse substante.

In timpul alaptarii sunt permise toate tipurile de interventii stomatologice, cu restrictionarea pe o perioada scurta de timp a alaptarii (intre 2 si 24 ore, in functie de interventie), in cazul administrarii anesteziei. In unele cazuri se recomanda a se arunca laptele din primele 24 de ore, după care se poate relua obiceiul de alaptare.

Asadar, daca va doriti un copil, mergeti la un stomatolog pentru o evaluare a starii de sanatate dentare si efectuati tratamentul stomatologic inainte de sarcina.

Pe perioada sarcinii si alaptarii, urmati indicatiile medicului cu privire la igiena dentara, mentineti o dieta echilibrata si sanatoasa, iar astfel protejati atat sanatatea dumneavoastra, cat si a copilului.