CBCT-ul sau radiografia 3D în medicina dentară - Team Dental ClinicTeam Dental Clinic

Blog CBCT-ul sau radiografia 3D în medicina dentară

Bazat pe literatură, majoritatea aplicațiilor CBCT-ului în cabinetul dentar se leagă de specialități de chirurgie maxilo-facială, endodonție, implantologie și ortodonție. Examinarea CBCT nu trebuie făcută decât dacă este necesară, iar beneficiile depășesc riscurile. Când se folosește CBCT-ul, întregul set de date trebuie evaluat riguros pentru a maximiza datele clinice obținute.

Dezvoltările recente a imagisticii digitale au însemnat doze reduse de radiații, timpi de procesare mai rapizi, fără afectarea calității imaginii intraorale sau panoramice. Totuși, imaginile bidimensionale au limitări inerente (incluzând magnificația, distorsiunea, suprapoziția) ce pot determina reprezentarea inadecvată a structurilor.

Aplicații în chirurgia oro-maxilo-facială

Imaginile 3D obținute cu CBCT-ul au fost folosite pentru a investiga locația exactă și extinderea patologiei maxilare și evaluarea dinților supranumerari sau impactați și relația acestora cu structurile vitale. Imaginile CBCT sunt folosite pentru evaluarea pre și post chirurgicală a situsurilor receptoare a grefelor osoase și pentru  a evalua modificările osteonecrotice a maxilarelor și patologia sinusală paranazală sau a defectelor.

 Aplicații în endodonție                                                                                     

Imagistica CBCT este un instrument util în diagnosticul leziunilor periapicale (infecţia la nivelul rădăcinii dentare). Alții au descris utilizarea CBCT-ului ca un instrument pentru categorizarea orignii leziunii ca endodontică sau neendodontică, fapt ce poate sugera un alt traseu al tratamentului.

Imagistica CBCT permite de asemenea detectarea timpurie a resorbției radicularea inflamatorii, un diagnostic ce este rar posibil  de determinat când utilizăm radiografia convențională 2D. CBCT-ul nu poate detecta doar resorbția radiculară internă sau externă și cea cervicală, poate identifica de asemenea și extinderea leziunii. CBCT-ul poate fi folosit pentru a determina numărul și morfologia rădăcinilor și a canalelor asociate, stabilirea lungimii de lucru și să determinte tipul și angulația canalară.

CBCT-ul oferă o evaluarea cu mult mai clară a obturațiilor canalului radicular comparativ cu imaginea 2D. CBCT-ul este folosit pentru a detecta extensia pulpară la nivelul cuspizilor și poziția instrumentelor fracturate.                                                

Aplicații în implantologie                                                           

Necesitatea crescândă a implanturilor dentare pentru înlocuirea dinților lipsă necesită o tehnică ce este capabilă să obțină măsurători exacte a situsurilor alveolare și implantare, pentru a asista planul de tratament și a evita lezarea structurilor vitale adiacente în timpul operației. În trecut, astfel de măsurători erau obținute în general prin folosirea radiografiilor 2D și cu ajutorul CT-ului convențional, Totuți, CBCT-ul este opțiunea preferată în implantologia dentară, furnizând o acuratețe mai ridicată comparativ cu imaginile 2D, în timp ce se folosește o doză mai mică de radiație. Noile softuri au redus posibilitatea malpoziționării și vătămării structurilor anatomice.

CBCT-ul a redus eșecurile implanturilor dentare prin furnizarea informațiilor legate de densitatea osoasă, forma alveolei, lungimea și lățimea implantului propus pentru fiecare sit al pacientului. Prin cunoașterea în avans a complicțiilor ce pot să apară în timpul unui tratament propus, planul poate fi creat pentru e evita complicțiile sau pentru a crea un plan alternativ. CBCT-ul este folosit în mod uzual la evaluarea postchirurgicală pentru determinarea poziției implantului și a poziției osoase alveolare.                                        

Aplicații în ortodonție

Introducerea noilor softuri în evaluarea ortodontică a permis dentiștilor să folosească imaginile CBCT pentru analizele cefalometrice, făcându-l instrumentul de elecție pentru deteminarea creșterii faciale, vârstă, funcțiile respiratorii și perturbările în erupția dentară. CBCT-ul este un dispozitiv sigur pentru evaluarea impactării dentare proximal de structurile vitale ce ar putea interfera cu mișcările ortodontice. Când mini-implanturile sunt necesare ca ancore temporare, CBCT-ul oferă ghiduri vizuale pentru inserarea în siguranță, astfel evitându-se lezările accidentale sau ireparabile ale rădăcinilor existente. Evaluarea densității osoase înaintea, în timpul și după tratament pot arăta dacă nivelul osos crește sau rămîne la fel.

CBCT-ul afișează multiple planuri ale complexului maxilofacial cu o singură scanare, oferind dentiștilor acces la imagini axiale, coronale și anterioare, în adiție la reconstucția 3D a structurilor osoase. Aceste imagini pot fi rotite, permițând dentiștilor să vizualizeze multiple planuri și unghiuri, unele ce nu sunt disponibile la imaginile 2D.

Aplicații în parodontologie

Radiografiile 2D sunt modalitatea cea mai comună de imagistică folosită pentru diagnosticul morfologic osos, precum defectele osoase periodontale. Totuși, limitările radiografiilor 2D pot determina dentiștii să subestimeze cantitatea de pierderea osoasă sau a osului disponibil. Aceste descoperiri confirmă observațiile făcute, conform cărora imaginile 2D sunt inadecvate pentru detectarea modificărilor la nivel osos sau în determinarea arhitecturii defectului osos. CBCT-ul oferă măsurarea exactă a defectelor intraosoase și permite clinicienilor să evalueze deschiderea spontană la nivel de ţesut moale, crearea deschiderii peretele unei cavităţi osoase  și chisturi parodontale.  În timp ce CBCT-ul și radiografiile 2D sunt comparabile în ceea ce privește relevarea defectelor interproximale, doar imaginea 3D precum cea din CBCT pot vizualiza defectele linguale sau palatinale.

CBCT-ul a fost folosit pentru a obține  descrieri morfologice detaliate ale osului la fel de precise precum măsurătorile cu o sondă parodontală. CBCT-ul poate fi folosit pentru a evalua implicarea furcației în defectele periodontale și permit clinicienilor să evalueze rezultatele poschirugicale ale terapiei parodontale regenerative.

Putem concluziona astfel ca, CBCT-ul este capabil să producă imagini tridimensionale ce pot ghida diagnosticul, tratamentul și urmarirea post-tratament, la un nivel superior fata de radiografiile 2D.

Dr. Dalea Marius